Hírek

5 jógapóz álmatlanság ellen

A jóga arra is jó, hogy könnyebben elaludjon az álmatlanságban szenvedő ember. 5 biztos póz, ami segít a nyugodtabb alvásban.


1. Szöcske póz, másnéven Salabhasana
Ez a testhelyzet csökkenti a stresszt, ellazítja a hát és gyomor izmait, illetve a nyak és a csípő területeit. A helyes tartás érdekében feküdjünk hasra, majd a mellkast emeljük meg úgy, hogy a csípő a talajon maradjon. A két kezet összekulcsolva a hát mögött ki kell nyújtani. A légzés során emeljük meg a lábakat. Belégzés során felemeljük, míg kilégzés során lassan vissza lehet ereszteni őket. Ezután a karokat és a fejet is a földre hajtjuk. Az a legjobb, ha az emelések között legalább 5 másodpercig megtartjuk felemelt lábakkal a testhelyzetet.

 

2. Istennő póz, másnéven Baddha Konasana
Ennek a póznak a segítségével akár már 5-20 perc alatt meditatív állapotba kerülhet az ember. A póz feszesíti a combokat, és serkenti a vérkeringést. A fej és derék alá érdemes egy párnát helyezni, hogy kényelemben érezze magát az ember. A térdeket fel kell húzni, majd a talpakat összeérinteni. A lábakat térddel kifelé ki kell nyitni és úgy elhelyezkedni. A pózt legalább 5 percig javasolt tartani, ezalatt nincs más dolgod, csak lélegezni és relaxálni.

3. Fekve csavarás, másnéven Jathara Parivartanasana
A kiejtése bonyolultabb, mint maga a pozitúra, előnye még, hogy ellazítja a test alsó részét és gyorsítja az emésztést. A testtartás felvételéhez feküdj hanyatt, karjaidat nyújtsd ki vízszintes irányban, párhuzamosan a vállakkal. A fejet jobbra, a térdeket pedig baloldalra fordítsd. Mindkettővel a talaj megérintése a cél, még a karok is a földet kell, hogy érintsék. Ezt a pózt körülbelül 5-10 percig tartsd meg, majd ismételd meg az ellentétes oldalra fordítva is.

4. Széles háromszög, másnéven Upavistha Konansana
A lágyék és az alhasi részek, valamint a lábak területén lévő nyomást enyhíti ez a póz. Csillapítja és csökkenti a fájdalmat az arthritis, az isiász területein, de rendkívül jó relaxáláshoz is. A földre úgy kell leülni, hogy egyenes legyen a hát, majd terpeszben nyisd ki a lábaidat, de természetesen csak addig még kényelmes a póz. Ha ez a testtartás már megvan, akkor lassan hajolj be középre. Ügylej arra, hogy ne feszüljön be semelyik testrész sem, de azért jólesően nyúljon el a gerinc, az egész háti szakaszon.

5. Hullapóz, másnéven Savasana
Ez a legkönnyebben elvégezhető testtartás és egyben a leghatékonyabb is. Háton kell feküdni, kinyújtott karokkal és lábakkal. Ebben a fekvő helyzetben kell hagyni, hogy a test pihenjen. Lassan érdemes lélegezni és 5 percig minimum zavartalanul feküdni.

 

 

 

 

(Forrás: femcafe)

Keresés