Hírek

A jóga eredete

A jóga eredete a négyezer éves Indus-völgyi civilizációra tekint vissza. Alapvetően, ha jógáról beszélünk, testi, és szellemi jógáról beszélhetünk, többször jellemzik úgy, hogy összekapcsolódás a legfelsőbb lénnyel.

A jóga célja, hogy az elmét ellenség helyett baráttá tegye. A jóga szó leigázást jelent, és az elménk feletti uralomra, a tudatunk lecsendesítésére utal.

Úgy tartják a jóga végső célja a megszabadulást, megtisztulást, az örök körforgásból való kikerülést tűzi ki célul. A jóga által uralható a test, az elme és a vágyak.

Ísvara, a legfelsőbb lélek a hinduizmusban
 

Ászanák

A jóga tartalmaz a hinduizmusból átvett elemeket, gyakorlatokat, amelyek segítik a pózok hatékonyságát. Ilyenek az ászanák, amelyek stabil, kényelmes pózokat jelentenek. Ezek olyan tartások, amelyek anatómiailag és energetikailag is tökéletes testhelyzeteket eredményeznek. A hagyomány szerint az ászanák végzésekor arra kell figyelnünk, hogy ahol feszültséget érzünk, ott lazítani, engedni kell, ahol pedig petyhüdtséget, energetikai hiányt, ott húzni, nyújtózni szükséges.

Az ászanák a tökéletes testi, és tudati egyensúllyal készítenek föl a mély meditációra. Ezek egymásból következő mozdulatsorok, a gyakorlatok során a tudat koncentráltsága állandósul. Nagyon fontos az ászanák megadott sorrendjének a betartása, és a pózok megfelelő ideig való kitartása.

 


A csakrák

A hinduk szerint az ember rendelkezik más, szemmel nem látható, kézzel nem fogható szervekkel. Ezek a csakrák, láthatatlan energiaközpontok, amelyek a gerincoszlop mentén helyezkednek el. Hét fő csakra létezik, a csakrákon átáramló életerő szabályozza a test életfunkcióját.

A hét fő csakra:

Múládhára - ,,gyökértámasz”
Szvádisthána- ,,saját hely”
Manipura-,,ékkőváros”
Anáhata- ,,meg nem ütött”
Visuddha- ,,tiszta”
Ádnya- ,,parancs”
Szahaszára-,, lótuszcsakra "

 

Aki megérti és tudatosan képes felhasználni a csakrákban rejlő energiákat, az lépésről lépésre elérheti a megvilágosodás állapotát, a felsőbbrendű tudatosságot, a tökéletes boldogságot.

Keresés